– gebruik zes tot negen Jasmijn Parels per persoon, of schep gewoon een theelepel Jasmijn Parels in een glas of theepot.
– gebruik heet water van tussen de 80 en 90 °Celsius. Bijna kokend water kan ook, maar schenk dan het glas of theepot eerst halfvol. En vul dan later aan met de rest van het water. Het gemiddelde temperatuur van een halfvol glas of theepot is waarschijnlijk rond de 90 °C.
Nadeel van een hoog temperatuur is dat de oplosbare stoffen in de theebladeren snel vrijkomen cq de thee wordt snel sterk. Maar omdat het glas halfvol is en daardoor het temperatuur snel daalt, is de thee spoedig op drinkbare temperatuur, en daardoor valt de sterkte van de thee vaak reuze mee. En mocht de thee toch te sterk zijn, dan kan je uiteraard meer water toevoegen.
Groene thee bevat vooral ongeoxideerde polyfenolen. Sterk gezet laat deze thee de tong enigszins samentrekken. Je kan dit vergelijken met rode wijn waar de tannines nog duidelijk aanwezig zijn en bij het drinken het slijmvlies laten samentrekken. Tannines zijn overigens polyfenolen. Als je niet zo goed tegen deze wrange smaak kan, vul het glas aan met heet water. En gebruik voor de volgende keer minder Jasmijn Parels.
Er is net heet water in het glas gegoten. De Jasmijn Parels drijven nog.
Na enige tijd komen de theebladeren los.
Er zijn drie parels die nog niet zijn uitgekomen. De thee is inmiddels op drinkbare temperatuur. Ik kan langer wachten totdat de laatste drie parels ook ontvouwen, maar de thee begint sterk te worden. Dus, ik koos ervoor om de thee te drinken en eventueel de bladeren opzij te blazen.
De foto is genomen direct nadat het glas is bijgevuld. De meeste bladeren zweven op de bodem. Een takje is eigenwijs en blijft omhoog drijven.
![]() |
Japanse theepot en kommetje met jasmijn thee |
Maar...als een van de weinige groene theeën wordt jasmijnthee vaker in een theepot gezet. Hier in een Japanse eenpersoonstheepot.
Jasmijn Parels zijn te koop bij Oriental Teagarden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten